Spausdinti šį puslapį

Statybos darbai bute - reikalavimai ir galimybės

Statybos darbai bute - reikalavimai ir galimybės Statybos darbai bute - reikalavimai ir galimybės

Nusprendęs pertvarkyti savo butą daugiabučio namo gyventojas, net ir pasirūpinęs, kad jo atliekami statybos darbai sukeltų kuo mažiau nepatogumų kaimynams, ne visada gali įgyvendinti savo sumanymą. Jeigu planuojamas remontas susijęs su laikančiųjų konstrukcijų pertvarkymu (keitimu, silpninimu, stiprinimu ir pan.), buto savininkas turėtų susimąstyti, ar jis pasirengęs praeiti visas neypatingo (ne didesnio kaip 2000 kv. m bendrojo ploto ir ne aukštesnis kaip 20 m pastatas) ar ypatingo statinio kapitaliniam remontui atlikti būtinas procedūras.

Kai numatoma išgriauti dalį vidinių sienų ar išorinės sienos, pvz., kambarį nuo balkono skiriančios sienos, dalį, pirmiasiai reikia išsiaiškinti, kokia šios sienos paskirtis – ar ji tik atitvarinė, ar laikančioji. Pradinę informaciją apie atskirų statybinių konstrukcijų, kurias ruošiamasi pertvarkyti, paskirtį ir bendrą pastato techninę būklę gyventojas gali gauti iš privalomąją namo techninę priežiūrą vykdančio specialisto – namo administratoriaus atstovo ar bendrijos šioms funkcijoms vykdyti samdomo statinio techninio prižiūrėtojo. Į šį klausimą, be abejo, atsakytų ir projektuotojai, susipažinę su konkretaus namo projektu.

Laikančiosios konstrukcijos yra pastato bendrojo naudojimo objektai. Pagal Civilinį kodeksą bet kokiems veiksmams, darantiems įtaką pastato bendrojo naudojimo objektams, reikalingas teisės aktų nustatyta tvarka gautas namo daugumos butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas. Sutikimas reikalingas ne dėl statybos darbų metu keliamo triukšmo ar dulkių (dėl šių dalykų su kaimynais reikėtų tartis kitais būdais), o dėl to, kad pertvarkomos bendrąja nuosavybe laikomos namo konstrukcijos.

Tačiau statybinio išsilavinimo neturintiems namo gyventojams nelengva suprasti, ar kaimyno bute planuojamas remontas nepadarys žalos ir jų turtui, ar pastato konstrukcijos išliks stabilios. Todėl, duodami sutikimą, gyventojai turėtų prašyti parodyti specialistų parengtą projektą. Daugiabučio namo kapitalinio remonto atveju turi būti parengtas kapitalinio remonto projektas. Galimybė bute išardyti sieną ar jos dalį priklauso nuo konkretaus pastato konstrukcinės schemos, jo techninės būklės. Projekte turi būti įvertintos kitose pastato dalyse jau pertvarkytos konstrukcijos, planuojamų atlikti darbų galima įtaka konstrukcijų laikomajai galiai ir pastato pastovumui. Kai kuriais atvejais projektą rengti būtų tikslinga tik atlikus statinio bendrąją ar dalinę ekspertizę. O jei namas priskirtinas ypatingų statinių kategorijai, visada privaloma kapitalinio remonto projekto ekspertizė. Namo gyventojai, tik matydami už laikančiųjų konstrukcijų pertvarkymo sprendinius atsakomybę prisiėmusių projektuotojų pasirašytą projektą, turėtų apsispręsti, ar duoti sutikimą atlikti jame numatytus darbus.  

Dar griežtesni reikalavimai, jei mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje esančio daugiabučio namo kapitalinio remonto metu būtų atliekami darbai, kuriais keičiama pastato išvaizda (balkonų įstiklinimas, stoglangių įrengimas, esamų angų pastato fasade užtaisymas, šlaitinio stogo dangos keitimas, dažymas, fasadų dangos įrengimas, keitimas, dažymas ir kiti darbai, keičiantys pastato išorės išvaizdą). Tuomet be daugumos gyventojų sutikimo, kapitalinio remonto projekto dar būtų privaloma gauti ir įgalioto savivaldybės tarnautojo rašytinį pritarimą šiam  projektui.

Neypatingo statinio kapitalinio remonto darbams turi vadovauti tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus atitinkantis statybos inžinierius, o ypatingo – tik nustatyta tvarka atestuotas. Kai darbai vykdomi rangos būdu, – samdomas rangovas.

Darbai, išardant buto vidaus nelaikančias sienas ar jų dalis, priskirtini statinio paprastajam remontui, kuriam atlikti nei projektas, nei statybą leidžiantis dokumentas, o taip pat ir kitų butų savininkų sutikimai nereikalingi. Tačiau ir šiuo atveju negali būti pažeidžiami kitų namo gyventojų interesai dėl gyvenamosios aplinkos taršos, triukšmo, nepageidaujamo poveikio jų ir bendrosios nuosavybės turtui.

Kaimynams kilus abejonių dėl galimai grėsmę keliančių remonto darbų bute, pirmiausiai reikėtų kreiptis į namo techninį prižiūrėtoją. O šiam neatliekant ar netinkamai atliekant pareigas, – į statinių naudojimo priežiūrą vykdančią savivaldybės administraciją. Jeigu kyla pagrįstų įtarimų, kad kapitalinio remonto darbai vykdomi neteisėtai ar / ir kelia grėsmę namo pastovumui ir žmonių saugumui, reikėtų nedelsiant pranešti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos teritoriniam skyriui. Pareigūnai, atlikę patikrinimą, pareikalaus pašalinti nustatytus pažeidimus ir taikys įstatymų numatytas poveikio priemones juos padariusiam asmeniui.

2014-12-31. VALSTYBINĖ TERITORIJŲ PLANAVIMO IR STATYBOS INSPEKCIJA PRIE APLINKOS MINISTERIJOS. Statybos darbai bute - reikalavimai ir galimybės. www.vtpsi.lt

 

 

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio