Spausdinti šį puslapį

Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti?

Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti? Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti?

Aruodas, UAB

Iš klinkerio pagamintos statybinės konstrukcijos ir architektūriniai elementai yra ilgaamžiai, elegantiški ir išskirtiniai. Konstrukcijų iš klinkerio ilgaamžiškumą galima užtikrinti taisyklingai impregnuojant jas specialiomis klinkeriui skirtomis medžiagomis (naudojant skiedinius, siūlių užpildus, klijus, impregnantus).

Ypač dažna problema, kurią pastebime ant klinkerinio fasado plytelių, – baltos apnašos, t. y. druskų dėmės. Iš pradžių nedidelės, laikui bėgant jos virsta patakais, dengiančiais vis didesnį sienų ir siūlių paviršių. Tokios dėmės ne tik pakeičia mūro ar tvorų stulpelių išvaizdą, jos taip pat gali sukelti ir mechaninius siūlių, o kartais netgi plytų, pažeidimus. Taip atsitinka dėl padidėjusios apimties, o kartu ir dėl labai didelio slėgio, kuris susidaro kristalizuojantis druskoms, sukeliančioms dėmes ir apnašas, ir kuris gerokai viršija mechaninį siūlių ir mūrinių bei dangų elementų iš klinkerio atsparumą.
Priežasčių, dėl kurių atsiranda druskų apnašos, yra daug.

Junginiai, iš kurių susidaro apnašos, gali atsirasti dėl:

  • netinkamų cemento ir betono skiedinių;
  • klinkerio plytų ir fasoninių dalių, pagamintų iš užterštų žaliavų;
  • žemės, ant kurios įrengta konstrukcija;
  • naudojamų valymo priemonių;
  • naudojamų dirvos trąšų;
  • atmosferos kritulių (lietaus, užsigulėjusio sniego).

Apnašas, kurios gali atsirasti ant konstrukcijų, įrengtų iš klinkerio, reikia kaip įmanoma greičiau pašalinti. Kadangi apnašos atsiranda dėl įvairių priežasčių, ir jas sudarančių druskų tirpumas vandenyje skirtingas, šiuos junginius reikia šalinti vienu iš toliau nurodytų būdų:

  • valyti sausai – su vidutinio kietumo šepečiu arba teptuku (negalima naudoti plieninių šepečių);
  • plauti vandeniu – užterštas paviršius gausiai sudrėkinamas vandeniu, paskui vidutinio kietumo šepečiu, prieš tai panardintu į vandenį, nušveičiamas plytų arba plytelių paviršius. Nušveistas paviršius dar kartą nuplaunamas vandeniu. Šie veiksmai kartojami kelis kartus kas kelios dienos;
  • nuvalyti su plytų arba plytelių valikliu „ALPOL AI 770“.

Sausas valymas teptuku, drėgnas valymas kempine

Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti?

Valiklio „ALPOL AI 770“ negalima naudoti ant šviežiai užpildytų nano skiediniais siūlių paviršiaus.

Valikliu „ALPOL AI 770“ negalima valyti marmuro, travertino ir kalkakmenio bei pagrindo, jautraus rūgštinei aplinkai. Prieš naudojant valiklį patartina iš pradžių išbandyti ant mažo plotelio, kad būtų galima patikrinti poveikį tam paviršiui.

Pagrindo paruošimas valymui su valikliu „ALPOL AI 770“

Sukietėjusius skiedinio likučius nuo mūro patartina šalinti plytų ir plytelių valikliu „ALPOL AI 770“. Priklausomai nuo teršalų rūšies ir užteršimo laipsnio reikia parinkti tinkamą preparato koncentraciją. Jeigu užteršta labai smarkiai, preparatą naudoti neskiestą, tačiau jei teršalų mažiau, valiklį galima skiesti vandeniu, santykiu nuo 1:1 iki 1:5. Preparatą reikia užtepti tolygiai ant pagrindo, teptuku arba kempine. Žiūrėti, kad paviršius su užteptu valikliu neperdžiūtų. Palaukus daugiausiai 15 minučių paviršių reikia nušveisti šepečiu arba kempine, o paskui gausiai nuskalauti vandeniu. Jeigu negaunamas reikiamas efektas, valymą reikia pakartoti po kelių dienų. Jeigu šiuo preparatu valomi metaliniai paviršiai, užbaigus juos dar reikia nušluostyti sausai. Nesunaudotą preparatą laikyti sandariai uždarytoje pakuotėje.

Valiklio „ALPOL AI 770“ užtepimas teptuku, paviršiaus šveitimas su valikliu „ALPOL AI 770“

Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti?

Paviršiaus impregnavimas

Iš klinkerio įrengtos išorinės konstrukcijos patiria nepalankų atmosferos poveikį (intensyvių saulės spindulių, atmosferos kritulių, teigiamos ir neigiamos temperatūros kaitos). Siekiant papildomai apsaugoti konstrukcijas patartina naudoti mineraliniams paviršiams skirtą nano impregnantą „ALPOL AI 780“. Pagrindinė šio preparato sudedamoji dalis yra silano/siloksano nano dalelių emulsija, daranti dvejopą impregnuojamąjį poveikį, ir paviršinį, ir giluminį, dėl to nano impregnantas „ALPOL AI 780“ užtikrina itin veiksmingą ir ilgalaikę konstrukcijos apsaugą nuo tokių veiksnių kaip drėgmė, atmosferos krituliai, užsigulėjęs sniegas. Nano impregnantas „ALPOL AI 780“ pristatomas plastikinėse 1 ir 5 kg pakuotėse. Tai paruoštas naudoti preparatas, prieš naudojant jį reikia tiktai sumaišyti.

Pagrindo paruošimas impregnavimui

Pagrindas turi būti sausas, gerai laikantis, be teršalų, dulkių ir riebalų dėmių. Jį impregnuoti reikia po to, kai surišami ir sukietėja mūrijimo ir siūlių įrengimo skiediniai, t. y. ne anksčiau kaip praėjus 7 dienoms po mūrijimo darbų užbaigimo. Prieš pradedant impregnavimo darbus reikia apsaugoti visus paviršius, kurie nebus impregnuojami.

Impregnanto naudojimas

Nano impregnantą reikia gausiai užtepti ant pagrindo su minkštu teptuku arba dažymo voleliu. Tolygiai paskirstyti pradedant nuo viršaus, žiūrėti, kad nenutekėtų ir nesusitelktų. Didelius paviršius patartina impregnuoti mažo slėgio purškimo būdu. Impregnuojant šiuo būdu žiūrėti, kad nesusidarytų purškimo rūkas. Daugumai paviršių užtenka vieno sluoksnio nano impregnanto. Išimtiniais atvejais, kai paviršius labai sugeria drėgmę, patartina užtepti antrą nano impregnanto sluoksnį prieš išdžiūstant pirmajam (pagrindas turi būti dar drėgnas). Paviršių, užterštą nano impregnantu, reikia greitai nuplauti vandeniu.

Nano impregnanto užtepimas teptuku ant siūlės, nano impregnanto užpurškimas purkštuvu

Klinkerinės fasado plytelės – kaip valyti ir impregnuoti?

UAB „Aruodas“ užsiima didmenine ir mažmenine prekyba statybinėmis, apdailos ir namų apšiltinimo medžiagomis. Įmonės specialistus rasite Kaune, Šiauliuose. Jie ne tik suteiks išsamias konsultacijas, pasidalins patarimais, bet ir atliks detalius medžiagų ir kainų paskaičiavimus. Statybinės medžiagos bus operatyviai pristatytos į objektą visoje Lietuvoje.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio